Översikt

Baldur outdoor 1F LRQirra Sound™ från Qirra Sound Technologies är ett paradigmskifte avseende tekniken när det gäller att återge ljud inom Pro – Audio, hemmabio, men även inom industriella marknadssegment. Med patenterade högtalare och super-förstärkare förändrar Qirra Sound™ musiken/ljudbranschen precis som Dolby™ surroundljud och THX en gång gjorde.

Man måste uppleva Qirra Sound™ för att till fullo förstå hur det fungerar och hur ljudet även penetrerar din själ enligt många lyssnare. Denna banbrytande teknik har redan fått fina lovord från artister, publik, ljudtekniker och globalt erkända forskare inom områdena för ljud, akustik och vibrationer. Det är dags för ett radikalt paradigmskifte inom ljudteknik. Qirra Sound™ är redo och laddat för att leverera.

Qirra Sounds tekniska framsteg består av:

1 – Fantastiskt bra taluppfattbarhet och kristallklart ljud vid både höga och låga ljudvolymer.

FÖRDELAR

Alla ljud låter helt naturliga oavsett genre – från tal, jazz, rock, musikaler, elektronisk musik, disko och nattklubbar, till idrottsevenemang och PA-system för meddelanden och bakgrundsmusik (köpcentra, etc.). Alla ljud är helt naturliga och varje ord kan höras tydligt och det låter inte ”högtalare”.

2 – Otrolig kastförmåga.

FÖRDELAR

Radikal minskning av antalet högtalare och förstärkare som behövs för att skapa en homogen ljudbild i hela lokalen. Ljudet känns lika starkt (mänsklig perception) vid scenen som 30 meter bort. 3 dB skillnad är svårt för den mänskliga hjärnan att uppfatta. Vanliga högtalare brukar ofta tappa 30 dB på 30 meters avstånd och genererar därför många problem (extra högtalare och förstärkare, större inköp av utrustning och större löpande underhåll, ökad kablage, elektricitet, installationskostnader osv). Med vanliga högtalare blir ljudet antingen för högt framme på scenen (eller nära högtalarna) om de som lyssnar långt ner i lokalen skall kunna höra, eller är det bekvämt på scenen (långt fram) och ohörbart långt bak. Den vanliga lösningen är att inkludera många fler högtalare. Med Qirra Sound™ är denna lösning föråldrad!

3 – Mycket liten eller ingen rundgång även när du står rakt framför högtalaren.

FÖRDELAR

Denna teknologi är ett fantastiskt genombrott för artister och aktörer. Seminarier, bröllop, nätverksmöten och andra liknande tillställningar kan enkelt få ett bra ljud. Professionella artister har varit förvånade över att de har en radikalt ökad frihet på scen utan att riskera att skapa den klassiska skrikande rundgången som är mycket störande för alla. Detta har visat sig vara en stor fördel för artisterna. Det finns många upplevda upplevelser som beskriver detta. Några av dem finns med i slutet av detta dokument.

4 – Låg strömförbrukning med hög uteffekt.

FÖRDELAR

På grund av sin banbrytande design kan Qirra Sound™ med fördel minska miljöpåverkan. Högtalarnas utförande kan inte jämföras med vanliga högtalare avseende taluppfattbarhet, tydlighet eller ljudspridningen som är i en klass för sig. Detta har bevisats i många demonstrationer och mycket få högtalare har krävts jämfört med traditionella system. Skalfaktorn är ofta sådan att endast 1 Qirra Sound™ högtalare per 10 vanliga behövs för större arenor och applikationer. Beroende på miljön och vilka klassiska enheter som används kan förhållandena vara mindre eller mycket större än en faktor 10:1. På grund av det minskade antalet högtalare som krävs, kommer stora besparingar att kunna ske. Resor/transport, utrymme, installationstid, personal, kablage, förstärkare, etc. reduceras radikalt. Även kostnadsbesparingar på strömförbrukningen är potentiellt stora. Varken särskilda effektbehov eller stora banker av kylfläktar (som ofta producerar högt ljud och genererar högre elkostnader) behövs med högtalare från Qirra Sound™ på grund av skalfaktorn, vilket gör systemen extremt miljövänliga.

5 – Digital musik låter mycket verklig och levande

FÖRDELAR

Vanligtvis kommer ett vanliga system att lämna en lyssnare med en känsla av att man är frikopplad från den känslomässiga upplevelsen som ofta är en viktig del av en musikalisk prestation. Detta beror på att en digital signal som passerar genom ett traditionellt system ofta har en hårdhet och kyla och till och med ytterligare försämras innan ljudet når lyssnaren. Om man använder Qirra Sounds™ unika Smart Genre Sensibility™ bibehåller ljudet sin renhet och som en följd kommer lyssnaren att uppleva att de är känslomässigt ”påverkade”. Artister från alla genrer kommenterar att de känner det som om deras röst återges exakt så som de vill och ljudet känns äkta. Publiken säger att det känns som om artisten står omedelbart framför dem och sjunger enbart för dem. Qirra Sound™ erbjuder en enastående musikalisk upplevelse för både artister och lyssnare. En del kallar det ”en spirituell upplevelse”.

6 – Försumbar distorsion så att du kan njuta av en mycket större och härligare upplevelse.

FÖRDELAR

Eftersom vanliga högtalare är konstruerade för att producera kontinuerliga signaler som rosa brus eller toner kommer de ofta att ”förstöra” dynamiska signaler som ”tal och musik” på grund av sina inneboende designproblem. Att lägga till fler högtalare ökar faktiskt problemen vilket gör att hjärnan arbetar mycket hårdare för att dechiffrera orden i till exempel sång och tal. Många har säkert deltagit i en konsert där de inte kunde förstå vad som sades/sjöngs. Detta gör att hjärnan överarbetar för att filtrera bort otydligheterna och brist på taluppfattbarhet. Så småningom kan lyssnaren eventuellt förstå en del av vad som sägs genom hjärnans hårda arbete. Detta lämnar dock ofta lyssnaren med en känsla av trötthet snarare än avkopplande njutning av filmen, konserten, artisten, etc. En lyssnare kommer att minnas mycket mer av vad som sagts i ett seminarium eller utbildningsmiljö när ljudsystemet är tydligt. När förvrängningen är alltför störande kopplas hjärnans långtidsminne bort och man minns inte så mycket av vad man varit med om. Med Qirra Sound™ är hjärnan fortfarande avslappnad och långtidsminnet förblir aktivt och på så sätt kan man åstadkomma ett mycket bättre minne av konserten, föredraget eller filmen.

7 – Möjliggör ett reducerat antal högtalare (och därmed förstärkare och kablage) för att skapa ljud i små, medelstora men även stora miljöer.

FÖRDELAR

Lägre installations- och löpande underhållskostnader. Systemet tar mindre plats.

8 – Ger ett överlägset, realistiskt och naturligt ljud i hemmet eller biografer, till en lägre kostnad än för andra extrema HI-FI-ljudsystem.

FÖRDELAR

De flesta människor skulle vilja äga och njuta av överlägsen teknik men detta medför utmaningar som ofta är stora i förhållande till prissättning och prestanda. Traditionella teknologier har ofta designproblem som ökar både initiala kostnader men även det löpande underhållet. I de extrema HI-FI-segmentet kan Qirra Sound™ ge mer av allt: tydlighet, naturlighet, taluppfattbarhet och tillförlitlighet, ofta för mindre pengar.

Världsberömde Fantomen på Operan-stjärnan, Ted Keegan, kommenterar:

Plaza concert web 1”När man är på en turné som med showen The Phantom of the Opera är en av de svåraste sakerna att få ett konsistent och enhetligt ljud. När jag spelade Fantomen i Fantomen på Operan skulle vi byta teater var 4:e till 8:e vecka. När man äntligen blivit van vid ljudet i teatern var det dags att åka vidare. Under turnén måste man därför lita på sin egen teknik väldigt mycket. Det är så lätt att ”översjunga” när du är på en ny plats. Du måste hela tiden kontrollera dig själv för att se till att du inte gör något som kommer att äventyra rösten eftersom man skall kunna genomföra 8 uppträdanden per vecka. Att hitta ett konsistent ljud är nästan omöjligt oavsett hur duktig din ljudtekniker än kan vara.

Min erfarenhet med Qirra Sound har helt förändrat min erfarenhet på scenen. I produktionen av The Phat Pack, som jag just nu utför är det fråga om balans. Tre av oss sjunger komplicerade harmonier och vår medvetenhet om varandra är av största vikt för att showen skall fungera. När vi först började hade vi ett annat ljudsystem och kände att vi var tvungna att börja om från början varje kväll för att få våra nivåer rätt så att showen blev som vi ville. Efter showen var vi helt slut.

Nu arbetar vi med Qirra Sounds ljud och upplevelsen kunde inte vara bättre. Oavsett var vi är på scen eller i lokalen är vår förmåga att höra varandra och blanda stämmorna enkelt. Ibland känns det som om vi är helt akustiska. Vi hör varandra perfekt och vi har inte tagit i för mycket och vi är redo att starta en annan sång så fort den första är över. Vi kan bara fortsätta att sjunga och vi vet att ljudet kommer att bli rätt. Vårt svagaste ljud till vårt starkaste hanteras med stor klarhet. Vi kan testa våra mikrofoner i ett par minuter innan showen och sedan är vi redo att starta. Det finns inget 15 till 20 minuters ljudkontrollarbete längre för att få en balans. Våra nivåer är inställda direkt och vi är redo att uppträda! Det finns en sådan tröst i att du vet att du inte behöver oroa dig för ljudet. Vi har möjlighet att ta bort oron och istället ge publiken vad de kom för att höra: klara, rena, täta harmonier och ett vackert ljud. Vi på scen hör vad du hör i lokalen! Vilken fantastisk upplevelse för alla! Qirra Sound låter oss komma in och göra vårt jobb med konsistens, tydlighet och glädje.”

Ted Keegan, Tidigare Fantomen på Operan, Medlem i Phat Pack

Fråga Randal Keith (tidigare Jean Valjean i Les Misérables ) vad han tyckte om Qirra Sound?

Plaza web 2”Jag har sjungit professionellt i över 30 år och har medverkat på Broadway och runt om i världen med några ganska bra ljudsystem. Det var så jag tänkte förut. Qirra Sound har omdefinierat hur jag hör musik. Tydligheten är fantastisk oavsett hur högt eller svagt jag sjunger. Jag behöver inte längre gissa om mixen är korrekt. Ljudet som jag hör på scen är samma ljud som publiken hör. Utan rundgång har jag friheten att gå överallt på scenen eller i lokalen. Qirra Sound tillåter mig faktiskt att sjunga bättre och på ett lättare sätt vilket betyder att jag kan sjunga mycket längre utan att rösten blir utmattad. Det kommer att bli riktigt svårt att någonsin gå tillbaka till något annat system.”

Randal Keith, Tidigare Jean Valjean i Les Misérables, Medlem i Phat Pack

Läs vad den internationellt hyllade musikaldirektören Jonathan Gorst tycker om upplevelsen med  Qirra Sound ™

”Som Musical Director för Broadways nationella turnéer ”Cats” och ”The Phantom of the Opera” har jag upplevt olika ljudsystem i de finaste konsertlokalerna i USA och Kanada. Det fanns alltför många tillfällen där ljudsystemet inte motsvarade förväntningarna och hämmade föreställningen på grund av bristen på tydlighet och kontroll.

När jag upplevde Qirras ljudsystem blev jag förvånad över den kristallklara ljudkvaliteten och med vilken kraft den levereras med en bråkdel av hårdvaran för ett konventionellt ljudsystem. Den jämna fördelningen av ljud i hela lokalen var enastående. Jag bestämde mig direkt för att använda detta system i en teater här i USA.

Jag blev nöjeschef för teatern på Plaza Hotel and Casino i Las Vegas tidigare i år. Jag bad genast Qirra att leverera ljudsystemet. Sedan installationen genomfördes har vi upplevt bara positiv respons från publiken och produktionspersonalen för tydlighet och förmåga att överskrida de traditionella begreppen för ljuddesign. Jag rekommenderar det här systemet till alla lokaler som är ute efter att nå sin publik med kvalitet och klarhet i ljudet.”

Jonathan Gorst, Internationellt hyllad Dirigent/Musical Director

QST specifika tillämpningsområden inkluderar men är inte begränsade till:

1 – Pro-Sound: konsertsalar, utomhusarenor, teatrar, biografer, mässor, konferenslokaler, inspelningsstudior, köpcentra, etc.

2 – Industriella applikationer: högintensitetsljud, ljudbangar (Sonic Boom), simulatorer, fordon, etc.

3 – Audiofil: extrema ljudsystem, biografer eller teatrar i hemmet.

Kortfattade tekniska specifikationer inkluderar:

Name

ODIN I

ODIN II

BALDUR

HOD

THOR I

THOR II

Type

Mid-High

Mid-High

Mid-High

Mid-High

Sub-Woofer

Sub-Woofer

Design Type

Direct Coupled

Direct Coupled

Direct Coupled

Direct Coupled

Direct Coupled

Direct Coupled

Weight (kg)

45

31

29

13

49

59

Weight (lbs)

99

68

29

29

120

160

Dimensions (cm)

73x36x46

73x36x46

46x22x34

46x22x34

57x42x56

68.5×48.4×60.25

Dimensions (inches)

28.5x14x18

28.5x14x18

18×8.75×13.25

18×8.75×13.25

23.5×16.5×22

27x19x24

Tweeter Element (2″)

Ring Radiator

Ring Radiator

Beryllium

Ring Radiator

Ring Radiator

N/A

N/A

Woofer Element (inches)

2 x 13

2 x 13

2 x 6.5

2 x 6.5

2 x 13

2 x 15

Sensitivity                  (dB, 1W, 1m)

93

96

90

90

94

97

Impedance (Ohm)

8

8

8

8

8

8

Frequency (Hz)

18 – 50kHz ±3dB

18 – 50kHz ±3dB

32 – 50kHz ±3dB

32 – 40 kHz ±3dB

16 – 800Hz ±3dB

12 – 800Hz    ±3dB

Max Power (W)

1000

1000

1000

500

2000

5000

Includes

Recessed Handles. Pole Mounts. Fly Mounts.

Recessed Handles. Pole Mounts. Fly Mounts.

Recessed Handles. Pole Mounts. Fly Mounts.

Recessed Handles. Pole Mounts. Fly Mounts.

Recessed Handles. Pole Mounts. Fly Mounts.

Recessed Handles. Stackable Mounting point. Fly Mounts.

Options

Weather proof, white

Weather proof, white

Weather proof, white

Weather proof, white

Weather proof, white

Weather proof, white