Disseminering

Detta projekt har ett internationellt genomslag. SAE NVC samt NoiseCon är viktiga plattformar för internationalisering och vi kommer att deltaga i en paneldebatt kring iPhone för ljud- och vibrationsmätningar (juni 2017). Vi kommer därför att få en god exponering på SAE NVC i Grand Rapids USA, juni 2017 (samt NoiseCon) inom NVC503, Panel Discussion: Smartphone use for Noise and Vibration Measurements – Applications, Limitations, & Possibilities. Vi kommer även att ha en monter där vi kan visa våra produkter.

I paneldebatten kommer en av experterna från NIOSH i USA att deltaga (Chuck Kardous) och vi tror att intresset för vårt arbete kommer att bli mycket stort. Marc LeDuc från SAE International kommer att vara moderator.

Vi har besökt ett stort antal skolor, arkitekter, industrier, utbildningar för ljudtekniker samt andra applikationer för att visa vad vi utvecklat men även för att få synpunkter på förbättringar. Följande är en partiell lista på genomförda besök där Ljudombudsmannen Lars Bergh och Thomas Lagö varit de som i första hand hanterat dessa besök.

SAE Institute, X-Level (gamla EMI-studion i Stockholm och numera ”Bagges studio”), skolor (Sundbyskolan), företag (Raison d’Etre SPA, Strömma, Wim/KTH fläktbuller, Borås kulturskola, Joe Labero, Robert Wells, Kungsholmens baptistkyrka), restauranger (Coco Carmen ljudmätning för att få ner buller från bla kaffekvarn), hotell (pilotprojekt på Nobis hotel för att ljudisolera hotellrum från gatuljud samt ljud på Kosta Lodge), arkitekter (Jordens Arkitekter, Ross Arkitektur m.fl.), industrier (SAPA, Beslag & Metall, Bruzaholms Bruk, INWIDO (A-Lack samt Elitfönster), Schur, Eksjöhus, Swedish Match, Elgiganten (deras nya storlager i Jkpg)), företag (Gerflor, VILAX, Beda Works) samt projektet ”Jesus Christ Superstar” i Eksjö där vi var involverade och genomförde ett stort antal ljudmätningar där ”icke-experter” själva fick genomföra samtliga mätningar så att vi kunde se om de var enkla att använda, vilket är målet. Det gick riktigt bra!

Vi höll ett föredrag i Jönköping (Teknikdagen), Göteborg (Orkesteröra), Vimmerby (Rotary), HRF Stok, samt en Norrlandsresa med besök på inredningsbyråer och deltagande i Norrlandskonferens (Arbetsmiljödagarna i Norr), och i höstas på Stockholm Furniture & Light Fair. Vi har även fört samtal med HUI kring musik på restaurang kopplat till försäljning. Flera av grupperna ovan har velat ha föredrag eller kursdagar kring ”ljudfrågor” och Ljudhandboken har använts som kurslitteratur.

Ovanstående arbete har bland annat lett till att vi blev involverade i projektet Orkesteröra som drivs av Orkesterförbundet med finansiering från Arvsfonden.